5 Attachment(s)
Mod - Lambda Relocation (R200)
ISTORIA
M-am decis sa o schimb. Punct. Si asta inca de acum vre-o doi ani! Dar, din diverse motive, nu am apucat sa o urc pe masina pana de curand.
Ba ca “trebuie data jos galeria”, ba ca baietzii nu aveau cheie speciala pentru lambda, etc..
Da stiu, teoretic se poate scoate si cu o inelara de 22, “pe sus”, dar motorul meu e un caz aparte si nu am acces la senzorul de oxigen decat pe sub masina.
*Daca vreti sa schimbati sonda lambda si sa faceti aceasta operatiune dedesubtul masinii, demontati mai intai filtrul de ulei si veti avea suficient spatiu de manevra la dispozitie.
Chei speciale pentru sonda lambda, la preturi decente:
[Dear Guest/Member you can't see link before replyclick here to register]
PROBLEMA
Ca s-o scurtez, sonda noua de la Bosch nu intra in gaura de pe galeria de evacuare, deoarece senzorul original are o forma conica (nu se vede prea bine in poze, dar la varf este mai subtire decat la baza), iar lambda din posesia mea are forma cilindrica…
Evident, se putea da jos galeria si reface orificiul original, dar operatiunea s-a petrecut in weekend si am ales sa nu ne complicam degeaba.
SOLUTIA
In teorie, senzorii de oxigen se pun inainte si dupa catalizator, iar in cazul nostru ne intereseaza doar prima parte. Sonda lambda se poate monta mai jos, faza ca “nu o sa se incalzeasca la fel” fiind o aberatzie grosolana de libertate.
Lambda are nevoie de doar 300 de grade Celsius pentru a fi in parametrii optimi, iar catalizatorul montat dupa ea, ajunge la temperaturi mult mai mari! In plus, senzorii de oxigen de generatie mai noua au elementul de incalzire inclus.
Saxofonul meu este dublu, asa ca nu-l puteam gauri, deoarece vroiam sa “prind” gazele de pe toti cei 4 cilindrii. Astfel, am hotarat sa instalez sonda inainte de racordul flexibil, acolo unde cele doua conducte ale saxofonului se unesc.
Pozitia aleasa m-a “fortat” sa prelungesc cablul senzorului, ocazie cu care mi-am tras si o “mufa de diagnoza” pentru lambda.
Cu alte cuvinte, am mai adaugat trei fire care sunt conectate la cele doua cabluri pentru incalzire si cel de semnal. Astfel, in noua configuratie nu mai trebuie sa desfac conectorul de la lambda pentru a testa senzorul, ci pot sa ma conectez direct la firele in plus si sa verific functionalitatea sondei dintr-o pozitie mult mai comoda :-D
Pentru a proteja lambda in noua locatie “expusa”, i-am facut un scut metalic, laserul sau campurile energetice fiind in continuare prea scumpe.
Gata, problem solved! N-am mai umblat la galerie, am relocat lambda putzintel mai jos, i-am facut o protectie metalica si am adaugat o mufa de diagnoza. Simple as that!
*In mod categoric nu m-am gandit primul la asa ceva, so that I atashez si o poza cu o alta galerie modificata in Statele Unite dupa acelasi principii.
[Dear Guest/Member you can't see link before replyclick here to register] [Dear Guest/Member you can't see link before replyclick here to register] [Dear Guest/Member you can't see link before replyclick here to register] [Dear Guest/Member you can't see link before replyclick here to register] [Dear Guest/Member you can't see link before replyclick here to register]