-
pentru cei care se joaca cu leduri, indiferent ca le folosesc la faruri sau nu, cateva linkuri utile:
[Dear Guest/Member you can't see link before replyclick here to register]
si cel mai important link - calculatorul valorii rezistentei:
-
eh, si un "translator", ca sa intelegeti mai bine ce rezistente aveti deja montate:
-
apropo, daca stau sa ma gandesc putin la farurile mele:
vers.1 - becuri Philips (Night nu stiu cum)
vers.2 - xenon 35W (fara proiector si cu geamurile originale)
vers.3 - xenon cu proiector si geam clar + DRL (oglinzile vopsite cromat)
vers.4 - idem, dar cu oglinzile vopsite negre, 2 benzi DRL si inca o banda suplimentara pentru semnalizare.
ha-ha. dar sa vezi ca nici nu le-am lipit bine la loc, ca trebuie sa le desfac. am facut poze, pentru ca versiunea 4 o sa ajunga in curand istorie :-)
maine iau o pauza si ma ocup de cornering lights.
-
semnalizare (vers.4)
-
to led or not to led
scurta teorie despre leduri. aceste diode luminoase functioneaza, in general, la o tensiune de 3 volti (give or take). pentru ca ele sa fie alimentate la 12v, se pun in serii de cate 3 (3.3-3.4v*3), restul curentului fiind suportat de catre rezistente.
in cazul industriei auto, avem, in principiu, doua mari probleme, in ceea ce priveste utilizarea ledurilor:
1) tensiunea care nu e tocmai 12v si nicidecum una stabila, voltajul putand oscila frecvent intre 11.8 si +14;
2) miliamperii...ledul are tendinta de a consuma din ce in ce mai mult, pana la propria sa ardere.
Evident, ar putea intra in discutie si racirea ledurilor, probabil cea de-a treia dimensiune a problemei, dar nu intentionez sa vorbesc aici si acum despre leduri CREE de peste 10W. :-P
-
stabilizator 12v
pentru a stabiliza tensiunea de alimentare a ledurilor, ne putem ajuta de un LM7812. este extrem de ieftin (1.5 lei) si rezista la curenti de maxim 3 amperi. pe intrare o sa avem 13-15v (o borna a cipului), iar pe iesire - doar 12v (celalalt pin lateral), in timp ce lamela din centru este conectata la masa.
*obligatoriu, micul circuit va fi montat pe un radiator de aluminiu si lipit cu pasta termoconductoare.
electricianul mi-a facut 5 astfel de stabilizatoare, pentru ledurile care se inlocuiesc GREU, respectiv: DRL faruri + Angel Eyes (2 bucati), semnalizari fata (2 bucati), stopul de pe eleron (1 bucata).
*pe iesire, se poate monta o rezistenta aditionala care sa limiteze si mai mult curentul. De pilda, pe pinul de output am 12v fix, iar dupa rezistenta am 11.5v. Evident, ledurile vor lumina mai putin intens - desi diferenta este aproape insesizabila, in schimb, cel putin teoretic, sansele sa se arda scad aproape de zero (asta in cazul in care ledurile folosite nu sunt chiar ultimul shtift...).