-
Psi
ok. ideea este ca eu am cumparat un arc de 3 psi. adica, la o presiune de 0.2 bari, in mod obisnuit, wastegate-ul de la viitorul turbo o sa fie total deschis.
doar 3 psi, pentru ca sa limitez posibilitatile de overboost din neatentie.
boost controllerul, pacaleste acest arc, preluand "sarcina" atmosferica asupra sa... cu alte cuvinte, presiunea va apasa mai intai controllerul... si abia dupa, va pica pe arcul supapei... ceea ce inseamna, in cu totul si cu totul alte cuvinte :-))) ca putem mari boostul, in functie de necesitati...
deci, facand o simulare, putem merge zi de zi, prin orash, cu un boost mic, 0.2-0.3 bari, dar atunci cand avem nevoie, tragem putin de controller si marim la... cam pana pe unde incep detonatiile :-)))
!!!acum, ceea ce este destul de important, iar unele dintre cele mai noi modele de masini chiar au... si evident ca eu inca nu am gasit... este o supapa de suprapresiune!!!
BOV-ul este asa ceva, dar functioneaza pentru relanti... inca nu m-am gandit daca se poate adapta si pentru partea de "full throtle"...
si acum, hai sa vedem niste rezultate.
masina in cauza, un MEMS 1.9, este capabila sa gestioneze presiuni de pana la 1 bar, cu corectarile de combustibil de rigoare si tot ce trebuie.
deci:
1) mers in orash
benzina injectata 89%-106%
presiune aer 0.39 bari (media)
la 2000-2500rpm: ~ 0.55 bari (air intake)
2) urcat panta
benzina injectata 95%-109%
presiune aer 0.37 bari (media)
la 2000-2500rpm: sub 0.5, dar foarte inconsistent/oscilant
3) extra-urban
benzina injectata 92%-107%
presiune aer 0.51 bari (media)
la 2000-2500rpm: 0.60-0.75 bari
buuun. nu este un test foarte corect, pentru ca urban si extra-urban am prins un trafic ingrozitor... in timp ce la deal, eram singur pe ambele sensuri si cu masina goala...
in fine, din punct de vedere al turbo-ului (low boost), vedem ca este spatiu... in regim urban si de panta, mai poate fi plusat cu 0.4 bari fara probleme, iar in regim de autostrada, mai incap si acolo 0.2 bari, asta fara sa iesim din limita de siguranta...
este adevarat ca par valori mici, dar, daca folosim procentajele, este vorba despre un +30% pana la un +80% mai mult aer in motor...
MAI MULT AER, la modul teoretic, inseamna:
-emisii mai bune (sunt chiar modele avansate de catalizatoare care au pompa dedicata de aer)
-evident, o ardere mai buna, mai curata (de multe ori, motorul compenseaza lipsa aerului cu mai multa benzina... kind of stupid)
-o durata de viata mai mare a catalizatorului (tocmai pentru ca nu mai trece prin el benzina nearsa)
-consum redus de carburant (evident, in anumite limite...)
-cuplu mai mare la turatii mai joase
si lista poate continua...
evident... tot ce scrie mai sus este valabil si poate fi demonstrat pe hartie... acum, ramane de vazut daca si practica ne va ajuta, dar, macar la nivel de research, de planificare, lucrurile stau bine...
-
Bov
azi a venit Blow Off valve_le.
pe scurt, turboul se invarteste, ca si roata morii, tzac-tzac-tzac, si aerul intra in motor, trecand de clapeta de acceleratie.
in momentele in care schimbam vitezele, punem frana, stam la relanti, etcetera, se intampla ca celebra clapeta sa se inchida... ei bun, presiunea de la turbo vine in continuare si trebuie ventilata undeva... in atmosfera, evident... neavand senzor MAF, sunt liber sa pierd aerul respectiv, calculatorul masinii nemonitorizand cantitatea de aer trecuta prin filtru...
BOVul din dotare. pentru reglarea presiunii la care functioneaza, se invarte stanga sau dreapta, ca un robinet clasic.
pam-pam :-)
[Dear Guest/Member you can't see link before replyclick here to register]
schema functionare BOV (motorul in sarcina)
schema functionare BOV (relanti)
valva nu este impinsa doar de presiunea aerului venit dinspre turbo, dar este ajutata si de vacuumul motorului, care contribuie si el la compresarea arcului (a se vedea cele doua schite de mai sus).
-
a mai aparut astazi si un adaptor pentru una dintre conductele de ulei...
la turbo reconditionat, ma gandesc ca ar fi frumos sa punem niste tevi noi, ca sa nu crape la prima acceleratie... deci, momentan am facut posibila prinderea unui prim furtun.
mai avem de rezolvat inca unul :-)
-
pe cand incepe partea practica a proiectului?
-
dupa doctoratul din toamna...
mai trebuie cel putin 2 luni sa ajunga senzorii din China...
plus ca, daca tot desfac, vreau sa modific si alte instalatii la masina, asa ca mai astept piese in continuare, pentru alte sisteme...
proiectul asta e ca vinul... il pun la invechit :-)))
-
ps: sunt multe fire care o sa apara, ca ciupercile dupa ploaie... senzorii pentru turbo, pentru "vitezometrul" digital, farurile actuale... farurile viitoare... senzorul pentru lichidul de servo... si tot asa mai departe... multe, multe fire, ca in Matrix...
de fapt, cred ca stii foarte bine cam cate fire incap intr-o masina... si te mai gandesti ca a mea nu a fost proiectata pentru asa ceva :-)))
so, stau cuminte, astept sa mearga fiecare componenta tunata, fac teste separat (in vid :-)... dupa care desfac masina o singura data... fac ordine in cabluri... sa arate frumos pentru ITP... si pac-pac, fac masina la loc...
numai ca eu sunt celebru ca dupa ce am terminat cu sunetul pe 6 canale, a doua zi, am deja idei pentru ce urmeaza... acum, am invatat si eu, si, dupa cum ziceam, STAU CUMINTE :-)
-
era sa uit... stai asa man, partea practica A INCEPUT, deja... am turbina aproape reconditionata :-))) cu manutele astea doua :-P
-
Dap. Se pare ca la mine e mult mai simplu. Daca nu-mi iese combinatia sa-mi iau un 75 diesel, urmatoarea miscare va fi turbina cu galeria de evacuare si injectoarele. Tot trag sperante ca ecu e acelasi.
-
frate, pai dara la tine au facut munca baietii de la fabrica...
*nu zic ca este o conversie usoara... stai linistit, ca sunt suficiente de probat, verificat, mufat... dar, macar ai toate componentele stock...
in alta ordine de idei, turbo pe 1.8L poate ajunge mult mai puternic decat crezi... remapat... trage cu ochiul pe forumul din UK... din cate am inteles, setarile stock sunt foarte lejere... unii vorbeau si de 190bhp...
da, ECU este acelasi, din punct de vedere fizic... doar softul este diferit... ori ti-l rescrie Marcell, ori trebuie altul, de turbo...
in plus, nu uita in calcule, de senzorul MAP... cel stock care il avem pe masini este de 1 bar... iar pentru turbo, se foloseste senzorul de 2 bari... (cel putin la majoritatea masinilor... banuiesc ca e la fel si in cazul R75)
apropo, R75 turbo a aparut pentru piata din Mexic... se dorea a fi o alternativa pentru... tarile sarace :-)))... unde lumea vroia motoare puternice, dar fara consumul aferent masinilor cu KV6... interesting?
-
problema cu 1 bar, 2 bari ma face pe mine sa merg pe varianta low boost...
la MEMS 1.9, senzorul MAP e integrat in ECU, si nu se poate schimba... oricum, chiar daca ar fi posibil, la electrician, ECU-ul masinii nu poate fi remapat...
ca urmare, nu pot sa merg cu boostul mai sus, decat daca fac upgrade la MEMS 3... iar MEMS 3 inseamna, pe langa ECU, resincronizare cu imobilizatorul..., ceva senzori diferiti sau in plus, un capacel de motor diferit... niste alte fishe si bobine... mai inseamna si alt ALTERNATOR...
asa ca nu vreau inca sa ma complic atat de mult :-)))