despre putere (cea necesara)
man, uite ca nu mai stiu unde am citit ca ampl de pe 75, HK, are 4*25W si mi s-a parut (atunci) foarte putin.
nu asta e ideea :-)))
Watsonul meu, scoate 5 watti per canal... RMS... "reali".
(deci, e un fel de pigmeu)
am fost zilele trecute la aeroport, cu o colega. tipa, fiind micutza, a stat in spate... si nu stiu cum s-a intamplat ca am dat drumul la muzica. la tot. boxe+5.1 (atentie, volumul de la 5.1 este undeva pe la mijloc, poate chiar mai jos, iar basul este mereu la MINIM).
cu volumul la 25 (din 40), nu am mai putut sa ma inteleg cu fata. nu pricepeam ce mi se spunea de pe locurile din spate...
concluzii:
-cand sunt singur in masina, da, as vrea sa ascult mai tare... fara distorsiuni, fara sunet metalic, deci imi trebuie un minim de 10W-12W (tinand cont ca undeva pe la trei sferturi din puterea totala incep problemele);
-cand mai sunt si altii in masina... nu stiu pe alte modele cum e, dar pe 200 nu te mai intelegi om cu om :-)))
-so, to sum it up, 25W per canal este mai mult decat suficient, in orice configuratie si orice sistem de boxe ai avea... in cazul Rover 200... unde interiorul este destul de mic, iar spatiul sonor poate fi acoperit relativ usor.
!!!multi producatori, mai ieftini, printeaza pe cutiile de carton "peak power" si ies pe banda multe playere cu 4x50W, mai ales chinezesti :-)))
tot la capitolul concluzii, am demontat ieri subwooferul, ca sa vad impedanta si puterea boxei.
ei bine, este vorba de un subwoofer micutz, de birou cum ar veni, dar care, DIN FERICIRE, are incinta din mdf si nu din plastic, ceea ce il face sa sune chiar foarte ok...
dar surpriza a fost alta...
are o boxa de numai 30W!!!
mi-a picat fatza cand am vazut, pentru ca in masina, suna de rupe (chiar si la volum mic - prima treime).
eh, si sa nu uitam ca, folosind sistemul 5.1 (80W in total), in studentie (partyyyyyy), vecinii mi-au chemat de doua ori politia la usa :-D o data chiar am meritat :-P
so, desi lumea are tendinta sa vrea cati mai multi watti, evident RMS, s-ar putea sa nu fie intotdeauna nevoie... chiar si pentru o sonorizare hi-fi!