Results 1 to 10 of 23

Threaded View

Senior Member Eugen_piano's Avatar

SRS EVO: Thorax, Curtain and Front Central Airbags (Rover 200)

Ideea de a pune airbaguri sofer pe masini care nu le-au avut din fabrica, asadar, conceptul de "aftermarket airbags retrofit", ii apartine lui Allen K. Breed, inventatorul senzorului de impact electro-mecanic folosit de catre Ford si General Motors.

Breed Automotive Corp., cunoscuta mai tarziu si ca Breed Technologies Inc., a fost singura companie din lume care, pe parcursul anilor '90, a oferit upgraduri la sisteme SRS pentru 16 modele de masini produse intre 1987 si 1994. Aceste volane "retrofit" cu airbag incorporat erau distribuite prin reteaua Midas Muffler si costau aproximativ 900 de dolari.

Spre deosebire de majoritatea sistemelor SRS, unde senzorii de impact se aflau sub capota, kiturile retrofit aveau senzorul incorporat in volan. Pentru o scurta perioada, Jaguar, Fiat si Toyota au folosit sistemul dezvoltat de catre Breed ca si echipare standard, iar in 1995, Jeep l-a montat pe modelele Cherokee.

Un astfel de concept "all-in-one" a fost folosit si pe Rover 400/45, in cazul unor modele echipate doar cu airbag sofer, rotary coupler, DCU si airbagul frontal fiind toate integrate in volan.
    In momentul de fata exista o singura astfel de unitate nou-noutza de vanzare pe ebay, cu numarul de catalog YWJ100670.

45 incorporated SRS.jpg

Practic, ce incerc sa zic aici este ca, daca se pot instala airbaguri frontale... evident, se pot monta inclusiv airbaguri laterale in usi sau scaune, cortine (chiar si separate, ca la BMW E53, X5), airbaguri genunchi, centrale (in fata sau in spate), pretensionari pentru bancheta si tot tacamul.
    Exactly, my dear Watson! (in original)

Asadar, in timp, am inteles mai multe "egalitati" (cred ca proful de mate ar fi spus congruente ;-)

-Rover 200 este la fel de lat ca si Rover 45 (169, respectiv 170 cm).
    -Rover 25 a folosit acelasi DCU (computerul de airbaguri, YWC 107010) ca si Rover 45.
    -Roverele 200, 25 si 45 au acelasi airbag volan, diferenta fiind ca, dupa 2000, airbagul corespunzator soferului a fost "enlarged".
    -Roverele mai sus mentionate au chiar acelasi rotary coupler.
    -Modelele 45 si 75 au aceleasi scaune frontale, respectiv airbaguri laterale la fel (thorax airbag).
    -Cele doua modele au avut chiar versiuni identice de senzori impact lateral, respectiv cei verzi si generatia mai noua, senzorii portocalii.

In principiu, din toate afirmatiile de sus, rezulta faptul ca pe 200 ar fi, cel putin in teorie, spatiu suficient pentru a monta airbaguri laterale... (planul initial includea numai airbagurile din scaune).

200

25

45

Si asha a inceput totul.

Am vorbit cu Technozen (UK forum), i-am explicat ideile maretze si am achizitionat airbagurile laterale. Cu una in plus, pentru a putea testa.

(va urma)
    Last edited by Eugen_piano; 07-05-2013 at 11:25 PM.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)