Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 23
    Senior Member Eugen_piano's Avatar

Instalare airbaguri laterale (montate in scaune)

Se poate povesti in regia lui Florin Piersic, metoda soap opera :-D, dar pe scurt suna asa:

Pentru ca erau mai bine conservate, airbagurile laterale avand aceeasi impedanta, si pentru ca ofereau o protectie mai buna, invelind corpul pasagerilor ca o cochilie, am ales doua scaune fata de pe Ford Mondeo, anii 2k.
    Evident, instalarea in masina s-a dovedit aproape imposibila, drept pentru care s-a apelat la un truc: am pastrat scheletul original corespunzator scaunelor de pe 200, peste care am pus buretele si tapiteria de Mondeo, partea buna constand in faptul ca buretele de pe Ford era deja prevazut cu spatiile pentru airbaguri.

200
    Rover 200.gif

Mondeo (se pot observa marginile "ridicate" ale scaunului, atat in laterale, cat si in ceea ce priveste sezutul)
    Mondeo.jpg

In urma masuratorilor comparative intre R45 si noul prototip de 200, am ajuns la concluzia ca spatiul dintre exteriorul scaunelor si stalpii B, respectiv zona in care ar trebui sa se deschida airbagurile thorax era mult mai mica pe modelul "tunat". Ca atare, s-a trecut la trimuirea plasticului care acoperea stalpii, facandu-se loc pentru o eventuala detonare. Tot in acest scop s-au adus si unele modificari ale carcaselor airbagurilor laterale.

Instalare airbaguri laterale 2

Instalare airbaguri laterale 3

Test airbaguri laterale

Fortele care actioneaza asupra masinii, in caz de accident, nu pot fi simulate in totalitate, chiar si producatorii recunosc.
    Mai mult, calculatorul de airbaguri impreuna cu senzorii de impact lateral, desi are, in teorie, toate sansele sa detecteze lovitura, acest lucru nu este garantat. Sunt nenumarate cazurile in care sistemele SRS au dat gres.

Ca urmare, nu-mi ramane decat sa ma asigur ca airbagul lateral poate fi detonat in siguranta. Cu alte cuvinte, era nevoie sa stabilim daca exista suficient spatiu liber pentru ca umflarea "pernei de aer" sa se desfasoare fara probleme.

Concluzii:
    Scopul principal al proiectului fusese deja atins. Si aici se naste intrebarea: "dar de o cortina, ce parere aveti?"

Curtain airbag - the logic

In principiu, cortinele se declanseaza impreuna cu airbagurile laterale, bazandu-se tot pe informatiile primite de la senzorii de impact din praguri. Asadar, sistemul de control exista, respectiv cel de pe R45.

Initial, stiind ca modelul 45 este mai putin lat decat high-end 75, am fost tentat sa cred ca nu este suficient spatiu... dar, daca Fiat Grande Punto le are instalate... merita cercetat!

Fiat Grande Punto Blueprint:

Primul model de cortina

La sfarsitul lui 1997, BMW introducea pe seriile 5 (E39) un airbag tubular denumit "Head Protection System (HPS)", inventia avand o viata scurta in istoria automobilelor, in special datorita producatorului Toyota, care, in mai 1998 a oferit una dintre primele cortine, in adevaratul sens al cuvantului, pe modelul Progrés.

Totusi, daca airbagul tubular a fost suficient de bun pentru BMW, m-am gandit sa-l adaptez :-D

Detonare HPS (varianta originala):

Cortina - primul test

Filmuletzul "speaks for itself" :-D

-Airbagul "explodeaza" direct in lateralul tetierei, suficient de tare pentru a o cobori.
    -Cortina tubulara, in loc sa ramana la unghi de 45 de grade (pentru a proteja capul), coboara in zona gatului, unde, daca loveste, poate fi chiar periculos.

Concluzii:
    -Tetierele trebuie ridicate, pentru a proteja capul gol al soferului :-)
    -Cortina trebuie repozitionata!
    -Apar primele indoieli ca asa ceva o sa si functioneze :-P

Cortina - testul 2

Still fail :-D I must be missing something :-)

Exista totusi cateva aspecte pozitive:
    1) Sistemul de prindere al "buteliei" airbagului este solid. In amandoua testele, punctele si mecanismul de ancorare s-au dovedit eficiente;
    2) Fixarea tetierelor intr-o pozitie usor ridicata pare a fi o idee buna, deoarece acestea "forteaza" airbagul sa coboare in lateralul capului fara sa il loveasca.

Cortina - testul final!

Grand Finale con Brio!

Acum, ca avem o cortina care functioneaza ca la carte, se pot face marcajele finale, tinandu-se cont de forma airbagului detonat.

Asadar, avem pana acum, testate si functionale, un set de airbaguri laterale si inca unul de cortine; toate apartinand Ford! Doar ei au introdus airbagul :-D

Ne-au mai ramas insa, cateva piese: doua thoraxuri de pe 75, doua pretensionari de pe Mondeo si doua airbaguri usa de pe E38 (prinse pe okazii la 50 roni amandoua). Despre ele, in episoadele urmatoare...

Front Central Airbag

Idee si functionalitatea unui airbag central am prezentat-o deja, prin video-ul realizat de catre GM.
    As far as i know, instalarea primului airbag central apartine producatorului Toyota si a fost anuntata inca din 2009, elementul de protectie adresandu-se pasagerilor din spate.

Doi ani mai tarziu, General Motors a reusit sa implementeze aceeasi tehnologie si in cazul ocupantilor locurilor din fata, lansarea oficiala fiind programata pentru anul 2013.

Si cum am ramas cu doua airbaguri thorax R75 pe stoc, MOD-ul a fost inevitabil, airbagurile fiind pozitionate in asa fel incat, detonate impreuna, sa creeze o bariera protectoare intre sofer si pasagerul din dreapta. As shown on TV :-D

Airbaguri centrale:

Simulare 1:

Simulare 2:

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)