AS4 - audio system, deci, ne vom ocupa doar de partea mai putin vazuta si mai mult auzita...
posibilitatile de video... pe viitor.
LUCRURI/IDEI LA CARE S-A RENUNTAT:
-egalizator.
m-am gandit, pentru scurt timp, sa introduc 3 egalizatoare stereo intre partea de iesire audio din placa de baza si partea de amplificare. evident, exista si egalizatoare pe 6 canale, dar nu la fel de performante si foarte, foarte scumpe.
cu toate bunele intentii, am decis sa fac un test inainte.... sa vad daca este necesara toata tevatura.
raspuns corect: nu.
am ascultat, as usual, ADDA pentru inalte, Awolnation pentru basi and the famous Sting pentru medii.
1) cand pun muzica de pe Watson (USB stick, SD card, Radio FM and so on), adica bag muzica pe AUX in amplificatorul Philips... volumul este un pic mai redus... ca atare a trebuit sa dau din Watson un Bas+3. In ceea ce priveste Philipsul, l-am lasat pe setarea Rock... ea insasi ridicand un pic extremele (bass & treble). cam atat a fost necesar si muzica a sunat cat se poate de bine.
2) fisierele mp3 redate direct de pe compact disc erau aproape ireprosabil. merge si cu egalizatorul Philips pe Rock, dar merge si fara, subwooferul putand fi reglat separat, oricum.
3) dvd-urile in Dolby nativ (Ambra, Sting, Adele, Madonna, Vangelis, Pink F. etc) sunt gata masterizate destul de bine... nu prea ai ce sa faci la sonor... nu mai e k l radio... e adevarat ca, din cand in cand, mai sesizezi niste lipsuri/minusuri... dar sunt temporare.
ok. all in all, la volum mediu, cat sa poti sa conduci in acelasi timp, nu este nevoie de egalizator pe benzi. ei bun, in momentul in care vrei sa fortezi volumul, incat sa te dea afara din masina... asta este alta poveste. mai trebuie dat un sopran mai incet, mai trebuie reglat un bas... dar, problema cea mai mare este ca lucrurile astea difera de la piesa la piesa... si nu poti sa stai cu degetele pe reglaje, din 4 in 4 minute, sa butonezi... ca urmare, presetarile egalizatoare incluse consider ca sunt mai mult decat suficiente.
cu ocazia asta, hai sa le si detaliem:
Rock/Acion - bass & sopran
Pop - un pic din bass & full medii
Jazz/Drama - medii & inalte
Classic/Concert - totul flat, dar acutele un pic diminuate
Sci-Fi - ? (inca nu mi-am batut capul... nu stiu :-)
Night Mode (atenueaza zgomotele puternice)
Stereo versus 5.1
asta e asa, in loc de concluzii... pana nu mai pun niste poze :-)
-2 boxe suna bine... ca sunt pe 3 cai sau componente, cele 2 canale suna foarte frumos. amplu si puternic.
-in momentul in care pui 4 boxe, suna si mai tare. evident. cele 2 canale sunt dublate. deci, de doua ori mai multi decibeli :-)
-plusezi, bagi si un sub in schema... boom-boom, suna si mai tare. e misto!
-ei bine, cand montezi si a 5-a boxa in fata, crezi ca o sa sune de o mie de ori mai mult!... gresit... pana la 4.1 esti in stereo, deci, cu fiecare boxa in plus castigi putere. bumtzi-bumtzi si pac-pac :-P ... dar 5.1 NU mai este stereo... este MULTICANAL... este pozitionare in spatiu... este un plus de realism... o filtrare mai speciala...
so... NU este mai tare :-))) se schimba perceptia, pentru ca sunetele sunt repartizate altfel. artistul este chiar in fata, in locul parbrizului, in locul consolei centrale. in stanga si in dreapta sunt instrumentele, orchestra, iar in spate sunt ecourile si publicul... este alta conceptie...
nu vreau sa ma pronunt daca este mai bine sau nu; daca este mai placut sau nu. Asta... difera de la persoana la persoana... fiecare cu preferintele lui...
am ascultat acelasi CD la amplificatorul Pioneer al socrului. in sufragerie. boxe pe 3 cai, mari cam juma cat mine :-))) din lemn de... peste 20 de ani...
-spre deosebire de boxele auto, astea nu aveau nevoie de subwoofer :-P
-90% din cum suna (atat partea de "dulce" si "rotund", cat si partea de "aspru" si "ascutit") era identic cu ce aud eu pe masina... ceea ce este de bine pentru Blaupunkt si pentru insonorizarea portierelor.
-despre volum nu are sens sa discutam, pentru ca cele doua boxe, cat casa, Pioneer, urlau cam cat 2 masini impreuna... dar calitatea, dupa cum ziceam, era destul de asemanatoare... foarte, foarte aproape, uneori chiar mai buna pe masina (asta pentru ca AS4 are 2 difuzoare de medii & inalte).
anyway, cam asta este. Dolby Surround pe masina. se poate si este chiar ok. partea mai grea este cu procurarea / convertirea materialului sonor. pentru cine are rabdare, rasplata este pe masura.

Reply With Quote