Testbook T4 vs Virtual T4 vs Pscan vs BMW scanner vs Toaf
Intrucat am primit multe cereri de a explica ce este cu T4 T4 virtual Toaf …. Am facut aceasta nota de info….
Testbook T4 – aparut T1 in 1993, T2 1997, T3 1999, T4 2001
Cost (tester original ) peste 4500 lire (include si softul general pentru gama rover mg penultimul soft)
Costuri suplimentare – ultimele versiuni de soft pentru rover/mg si land rover pana in 2005/ unele 2006 cam 200 400 lire de disc (posibil daca se cumpara mai multe sa scada pretul dar nu foarte mult) – se gasesc si pe net copii incomplete cu softuri mai vechi pentru rover ….incomplete marea majoritate
Costuri suplimentare : un laptop pe care sa fie instalat softul.
Cost exagerat de mare pentru ultimele versiuni de soft - care rezolva si optimizeaza mai bine functionarea masinii (ultimele versiuni de soft au fost dezvoltate in ultimele zile inante de inchidere si au fost finalizate pe la mijlocul lui 2006 de firma producatoare de soft pentru rover in speranta ca va recupera investitia - sunt foarte putini care investesc in ultimile versiuni de soft pentru ca nu se amortizeaza investitia … noi am facut-o
Exista si clone china la un prêt cu putin mai mic – am testat personal o astfel de clona ---- probleme apar aleator , se blocheaza etc - vine si cu varianta piratat de soft pentru t4 – o versiune mai veche redenumita (doar titlu) cu penultima versiune… Eu l-am incercat pentru a avea o solutie de back-up pentru testerul original.
Costuri suplimentare
– softuri folosite in fabrica pentru reconfigurari, si alte setari folosite in cazuri speciale (tot discuri originale pentru testbook t4 )– masini de interventie , masini de politie, etc
- Softuri folosite pentru modificare setari si soft la nivel basic – reprogramari – alte softuri folosite de fabricant (foarte rare si scumpe – se pot face rost doar pe sub mana J )
- Harti de teste si harti pentru modelel care urmau sa fie scoase dupa 2005 - (foarte rare si scumpe – se pot face rost doar pe sub mana J )
- Compatibilitati 100% - Folosit la toata gama de rover/mg si land rover pana in 2005 / unele din 2006
**PS. Dispunem de absolut toate softurile originale de mai sus.- asa dar vorbim in cunostinta de cauza nu din citite pe forumuri sau din auzite.
Virtual T4 – inceput cam prin 2013 – definitivat in 2015
Cost 150 lire - doar interfata cu softul te descuci J - altfel costa scump peste 300 lire – original nu ultima versiune si nu este sigur ca functioneaza cu interfata (real Phil iti furnizeaza o versiune pirate a softului) - nu dispune de site
Softul si interfata este blocata pe 3 masini valabile un an . Posibil sa se mai poata schimba seriale masinilor posibil contra cost sau gratis . Merge foarte greu , consum resurse mari calculator deoarece emuleaza multe functii … la o scriere update versiune soft da rateuri la 1 din 5 ..dar poate relua … scrierea – experienta relevanta
Probleme: interfata pune in scurt cele doua magistrale de date (daca nu era o problema fabricatul facea aceste lucru)-
compatibiliati masini - doar rover 75/ mg zt
………………………………………… ………………………………………… ………………………………………… ……………………….
Pscan – aparut pe la jumatatea anului 2014 - www.pscan.eu
Cost 145 lire pentru conector obd2 pentru cablu cu trei pini se plateste suplimentar 32 lire
- pentru compatibilati masini soft si alte setari mai jos
Probleme: incompatibilitati la conectarea anumitor masini – parere conform forumurilor - personal am testat o singur data pe un rover 75 si a citit parametrii dar foarte greu – experienta irelevanta
compatibiliati masini - (conform producatorului) – rover 200, 25, 400, 45, 75, freelander, mg f/ mgtf
………………………………………… ………………………………………… ………………………………………… ……………………….
BMW scanner 1.8.3 / 1.4.0 – aparut undeva in 2000 – tester dedicat BMW
Cost 650 usd (original) – (clonele sunt undeva la 250 lei ) –
Compatibilitate foarte redusa cu rover 75/mg zt doar diesel ---- doar calculator, ceasuri, navigatie , bloc lunimi – aceleasi setari ca toaf J
Sincronizari, copiere codari – doar pentru bmw ( daca se fac mici modificari in soft poate accesa si rover 75/mg zt – doar diesel)
M-am jucat cu un original (achizitionat second hand) – experienta relevanta
………………………………………… ………………………………………… ………………………………………… ……………………..
Toaf aparatie undeva in octombrie 2015 – site aparut in ianuarie 2016 – ultima versiune iunie 2016 – http://toaf.roverki.eu/ - baietii sunt afiliati pe langa club rover polonia
cost gratuit cu optiuni limitate
Cost suplimentar interfata cu cip ftdi – costuri intre 50 si 150 lei functie de calitate - interfata china
Probleme: interfata pune in scurt cele doua magistrale de date (daca nu era o problema fabricatul facea aceste lucru)-
Am folosit si pe benzinare si pe diesel – anumite setari se fac corect (lumini, geamuri, blocare usi), resetare service , (mai jos setarile care merg) anumite setari doar declara setarea dar nu face efectiv modificarea (nu are suportul software care trebuie scris in calculatoare)
Ce nu poate face toaf- (si nici nu va face) update la ultimele versiuni de soft pentru masinile rover 75 /mg zt – update care rezolva din problemele existente
Alte probleme – poate modifica doar la nivel superficial configuratiile masinilor neexistand suportul software necesar (softurile rover originale) , nu stie incompatibliitatile setarilor intre ele – de exemplu – poti seta pentru limuzina optiunea stergator pe spate valabila numai la tourer – asta altereaza o parte din softul din calculatorul de confort - si uneori nu mai poate fi rescris…
Cel mai des “strica” setarile alarmei L
Citirea si sincronizarea nu se face tot timpul correct …. Acest lucru afecteaza ews – imobilizatorul
Acceseaza bucati de soft (ramase de la bmw) care nu fac nimic J sau agata alte functii ale masinii – fabricantul (rover) nu a dat acces la ele pentru ca nu sunt compatibile 100% cu calculatoarele puse pe masina, trebuie tinut cont de configuratia calculatoarelor puse pe rover care nu au legatura cu cele folosite pe bmw – exemplu – calculatorul pentru senzorii de parcare are in soft si optiunea pentru senzori parcare fata … dar nu are mufa J
Functii asemanatoare cu BMW Scanner
Posibi a fi folosit la nivel basic – resetari service, setari obisnuite lumini, geamuri, etc
--- pentru setarile mai “adanci” revin cu info documentate foto etc
compatibiliati masini - doar rover 75/ mg zt
………………………………………… ………………………………………… ………………………………………… …………….
Revin pana sambata cu poze filmulete ce face toaf in raport cu t4 – ce este sigur cu toaf si ce nu … ce poate citi si in ce masura este buna sau nu citirea …. Pentru testarea masini …. (dureza un pic pentru ca nu se poate merge in paralel cu ambele interfete pa aceiasi masina….-
AAs fi apelat la baietii care doresc sa foloseasca toaf pe scara larga pentru comparatie – dar ei nu pot face o paralela intre cele doua – nu dispun de T4 – insa ei pot in schimb sa confirme/infirme si o sa ii rog sa participe la aceasta lamurire a ce fac alte interfete compatibile mai mult sau mai putin cu rover/mg … (dupa sambata J ) – setarile care se fac correct/incorect
Mai sunt si alte variante de interfete – va las placerea de a le descoperi voi .. J
Am trecut in revista cele mai importante dintre ele, oricum pe masura ce au aparut au fost postate si in forumul nostru …. La vremea respectiva….
Alegerea va va apartine dup ace veti avea toate informatii le
Noi nu promovam variante de interfete pentru ca folosim originalul...dar suntem la curent si cu alte variante ….