Results 1 to 4 of 4
    Senior Member Eugen_piano's Avatar

Reconditionare eleron

Evident, este mai simplu sa pui un eleron din dezmembrari, dar daca piesa in cauza este deja in culoarea masinii sau este gata "tunata" (eu tocmai ce refacusem stopul pe leduri...), sau pur si simplu vreti sa pastrati cat mai mult din masina originala, asta este threadul :-)

Poveste veche. In prima zi cand am ajuns cu masina in CJ (2009?), am dus-o la spalatoria OMV super automata si am luat mega pachetul cu toate optiunile, inclusiv optiunea "jos eleronul", ca sa-l poata spala cat mai bine pe ambele parti :-) Ca urmare, dupa multe plimbari prin service-urile mioritice care fugeau de Rover ca draq de tamaie, l-am pus impreuna cu un coleg de conservator.

Prinderile in suruburi le-am lipit la loc (Poxilina), dar cum garniturile disparusera ca magarul in ceata, am umplut restul de gauri cu silicon... Big mistake, pentru ca anul viitor planific sa infoliez masina, in mare parte, iar siliconul trebuie sa dispara din peisaj. Din pacate, in 4 ani cat a stat fixat pe hayon, siliconul s-a facut beton si nu s-a mai dat dus decat cu smirghel (traducerea se face prin cuvantul "revopsire")!

Note:
    Sistemul de prindere de pe spatele eleronului, cel lipit cu Poxilina in urma cu 4 ani, s-a comportat impecabil. Fara fisuri, fara desprinderi, aproape perfect. Eleronul vine fixat in patru "chestii" patrate, dintre care eu am reusit sa demontez doar doua (acum, in 2013). Restul, efectiv nu le-am mai putut DEZLIPI! Doar le-am consolidat.

La lucru

Prinderea se consolideaza ca la stomatolog. Layere subtiri si multe, "pivoti", etc., fiecare dupa imaginatie si situatie.

-Primul strat, aproape intotdeauna, Bison Epoxy - varianta care se intareste dupa 24 de ore. Este de departe cea mai rezistenta.
    -Pentru umplerea spatiilor mari am folosit Poxilina.
    -Ultimul strat, din nou Bison. Peste tot.
    *Suprafetele se smirgheluiesc inainte si se degreseaza.
    *Dupa 24h, Poxilina trebuie "nivelata" cu pila.

Fundatie:

Elemente prindere:

Vopsit

Indiferent ce vopsim, avem nevoie de grund, vopsea si lac. Obligatoriu toate 3.

In cazul elementelor de plastic, inaintea grunduirii se aplica 3-4 maini de "plastic primer", iar ca recomandare, am inteles ca este bine sa dam grundul repede, cata vreme primer-ul nu s-a uscat complet.

*Primul strat, mereu "gazat" / "rasfirat", nu incercati sa acoperiti uniform din prima. Posibil ca la spray, nici macar al doilea strat sa nu uniformizeze perfect.
    *Curatati duza sprayului cu regularitate, dupa fiecare trecere.
    *Agitati sprayul mereu, dupa fiecare trecere.
    *Tineti duza apasata FERM.
    *Vopsitul se incepe inaintea elementului si se termina dupa acesta. Cu alte cuvinte, se vopseste in gol si inainte si dupa.
    *Ultimele straturi - "umede" (putin mai abundente, dar nu insistati intr-un singur loc).
    *Ultimele doua straturi cat mai de la distanta. Doar asa se poate uniformiza klumea (90%).
    *Nu inclinati sprayul mai mult de 45 grade.
    *Nu vopsiti zone "sensibile" cand sprayul este aproape gol...
    *Banda de mascare nu se lasa lipita pe masina mai mult de cateva ore!!! In cazul de fata nu se pune problema, dar daca retusati caroseria, si faceti asta in mai multe zile, va trebui sa mascati de mai multe ori.

Intre grund si vopsea, eu am luat o pauza de 2 ore. Asta la spray, unde lucrurile se usuca mai repede. La pistol, asteptati 24h (stratul este mai gros si "lucreaza" in timpul uscarii...).

Intre vopsea si lac, depinde ce spune producatorul, dar ar trebui asteptat cel putin 24h, chiar si la spray. Daca se vopseste la pistol si nu exista cuptor, eu as astepta calm chiar si 3 zile, mai ales daca sunt de la firme diferite - existand riscul unor incompatibilitati.
    Spre exemplu, eleronul l-am facut cu produse Dupli-Color. Sprayuri mari, varianta cu 50% in plus. Mi-au ramas doar grundul si lacul, cat pentru inca o tura :-D

In ceea ce priveste pregatirea, mi-aduc aminte ca am folosit smirghel de la 80-100 si pana la 800. Treptat, aproape din suta in suta.

Eleronul vopsit:

*Am mai spus, daca se poate grund epoxidic - atunci, cu placere. merita fiecare ban.
    *Lacul ceramic este mai dur decat cel obisnuit, dar trebuie uscat la temperaturi mult mai mari decat o vopsire normala (peste 100 grade, ceea ce implica mai multe probleme).
    *Exista si lac autoregenerant, dar nu cunosc amanunte.
    *Lacul la spray nu iese niciodata! :-D Este bun, de-a dreptul util, dar nu are claritatea oglinzii, nu are adancime si asa mai departe :-P
    Last edited by Eugen_piano; 29-09-2013 at 06:33 PM.

Eleron montat

Din dreapta:

Macro:

Din spate:

Asta e unghiul din care se vede ca e la spray:

Cam atat.
    Pot sa zic ca vara asta am vopsit atat la spray, cat si la pistol. Din pacate, in cazul pistolului mi-au lipsit cateva componente... esentiale daca vrei sa faci capote sau aripi (eu am vopsit jantele, asa ca nu a fost problema). Ideea este ca vopseaua si lacul la pistol sunt mai frumoase decat colantul... dar este atat de complicat, de scump, o munca super migaloasa... si este atat de usor de zgariat... incat eu voi trece anul viitor la colantat! Dar asta, este deja o alta discutie :-D

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)